A BORVÁLASZTÁS 10 ARANYSZABÁLYA

A BORVÁLASZTÁS 10 ARANYSZABÁLYA

Mint tudjuk, egyes ételek kiemelhetik, mások csorbíthatják egy bor élvezetét, és fordítva, ezért fontos a jó párosítás. A szentgotthárdi Andante étterem pincérei készséggel segítenek a borválasztásban. Kollégáink javaslatai:

– Van néhány egyszerű szabály, melyet érdemes betartani. Az előételekhez rendszerint száraz fehérbort ajánlunk, például sauvignon blanc-ot. Az Andante legnépszerűbb halas fogása a roston sült fogas spárgával és petrezselyem mártással. Ehhez Etyeki Chardonnay-t javaslunk. Ugyanígy chardonnay-t kínálunk a töltött káposzta mellé is. Lazachoz egyébként adhatunk félédes fehér bort is.
Éttermünk egyik közkedvelt fogása a pankaszi seréssült és az őrségi szűzérmék. Mindkettőhöz passzol a villányi merlot. A kacsasült mellé én egy pinot noir rosét javasolnék. A lyoni módra készült libamájhoz jól illik a pázmándi juhfark. A hagymás vagy gombás rostélyoshoz száraz és testes vörös illik, mint a caubernet sauvignon. Desszertborként tokaji aszút kínálunk.

– Tésztákhoz és zöldségekhez mi alapján javasolnak bort?

– A tésztákon rendszerint valamilyen szósz van, tejszínes szószhoz fehér, paradicsomoshoz vörösbor illik. Párolt zöldségekhez száraz fehérbor párosítható, az erőssége a főfogás fűszerezettségétől függ.

– A saját örömükre milyen borral koccintanak?

– Egy könnyed roséval, sillerrel, esetleg kékfrankossal vagy kadarkával.

 

A BORVÁLASZTÁS 10 ARANYSZABÁLYA:

1. Fehér húsokhoz érett fehér borok: furmint, hárslevelű, olaszrizling vagy szürkebarát.

2. Vörös húsokhoz testes vörösborok: cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, kékfrankos vagy bikavér.

3. Pörkölthöz: kadarka, siller, tejfölös pörköltekhez: rosé.

4. Halakhoz: zöld veltelíni, chardonnay.

5. Tatárbeefsteakhez: shiraz, közepesen átsütött bélszínhez: merlot, pinot noir

6. Füstölt húsok, hurkák, kolbászok, szalámik mellé: csersavas vörösborok.

9. Libamáj: tokaji aszú.

10. Pudingokhoz, gyümölcssalátához: muskotályos.

+1: A legfontosabb szabály, hogy nincsenek kőbe vésett szabályok. Sokszínű az ízlésünk, törekedjünk a számunkra tökéletes harmóniára bor és étel között.