A GRILLEZÉS 10 ARANYSZABÁLYA
A grillezés a nyár egyik leghangulatosabb programja. Egy kis segítség a felejthetetlen partyhoz:
1. Amíg a parázson sülnek az ételek, vendégeinket mártogatós rágcsálnivalókkal – sós aprósüteményekkel, friss zöldségdarabokkal, apró falatkákkal – várjuk.
2. A grill partik örök slágere fehér bajor kolbász, a különféle csípős vagy sajttal töltött, szalonnába göngyölt grillkolbászok.
3. Ügyeljünk rá, hogy a pácolt hússzeletek ne legyenek se túl vékonyak (könnyen elveszíthetik a nedveségtartalmukat), se túl vastagok (nehezen sülnek át).
4. A vastagabb húsokat a nyársakra helyezzük inkább.
5. A fa nyársakat ne felejtsük el beáztatni legalább fél órával a sütés előtt!
6. A krumplit és a kukoricát érdemes félig megfőzni, majd a grillen átpirítani.
7. A grillezett húsokat gyakran pácolják, de ne feledjük: csakis közvetlenül a sütés előtt sózzuk meg!
8. A grillezést általában egy könnyű, nyárias desszert zárja: fagylalt grillezett gyümölcsökkel, gyümölcs saláta vagy gyümölcshab.
9. A legjobb hangulatban is ügyeljünk a biztonságra: ha nyílt tüzet rakunk, legyen a közelben egy vödör víz.
10. Vagy szakácskodunk, vagy lerészegedünk a kettő nem megy együtt!
A szentgotthárdi Andante étterem a nyári hónapokban rendszeresen szervez szabadtéri sütést a grillteraszon.
Ízelítő az Andante grillteraszon fogyasztható fogásokból:
Roston sült hátszín és tarja, kotlett, Fokhagymás joghurtban pácolt csirkemell, Tárkonyos mustárban érlelt pulykamell, Párolt csirkefalatkák káposztába göngyölve, hirtelen pirítva, Szárnyas rablóhús mézes-kakukkfüves kéregben, Wokban sült padlizsán, zeller, cukkini, brokkoli.