HAGYOMÁNYOS LAKODALMI MENÜ

A HAGYOMÁNYOS LAKODALMI MENÜ

Egy hagyományos lakodalmi menü összeállításában volt segítségünkre Horváth Béla séf, a szentgotthárdi Andante étterem konyhájának vezetője.

– A hagyományos lakodalmi aperitif az Őrség környékén természetesen körte vagy szilvapálinka. Igény esetén az aperitif mellé készíthetünk a Hortobágyi húsos palacsinta receptjére rímelő köszöntő falatkákat.
A hagyományos lakodalmi menü nem képzelhető el leves nélkül, ez pedig jellemzően valamilyen tyúkhúsleves variáció. Újházy tyúkhúsleves esetén a húst és a zöldségeket a levesben tálaljuk, míg házias húsleves esetén a főtt hús külön kerül azt asztalra különböző szószok (pl. meggy) és mártások (torma, kapor, paradicsom) kíséretében.
A lakodalmi menü fő fogásait gyakran 4-6 fős tálakon szervírozzák, megadva a választás lehetőségét a vendégeknek. Legalább négyféle sültet, többféle köretet és salátákat tartalmaz a menüsor. Érdemes arra törekedni, hogy kímélőbb (natúr szárnyasok, párolt zöldségek) és testesebb fogások (tarja, rostélyos, csülök) is szerepeljenek a tálakon.
A desszert rendszerint tortákból és a vendégek által hozott aprósüteményekből áll. A hagyományos menühöz a rétesek és lepények illenek leginkább.
Éjfélkor pörkölt vagy töltött káposzta kerül az asztalra.

– Milyen italokat javasol a hagyományos lakodalmas menühöz?

– Ha lakodalom, akkor bor, sör, röviditalok egyaránt bőségesen fogynak. A javaslatom, hogy az asztalokon mindig legyen bőségesen szódavíz, ez enyhítheti a lakodalmat követő másnaposság tüneteit.