+36 94 44 55 66
info@andanterestaurant.hu

10:00 - 21:00

Látnivalók Szentgotthárdon

SZENTGOTTHÁRD, MAGYARORSZÁG LEGNYUGATIBB FEKVÉSŰ VÁROSA

Szentgotthárd (szlovénül Monošter, németül St. Gotthard) a legnyugatabbra fekvő magyar város. Vas megyében található, közvetlenül az osztrák határ mentén, a megye délnyugati csücskében, a Rába folyó jobb partján helyezkedik el. Közúti határállomás és vasúti határátkelő.

Szentgotthárd története a ciszterci rend Szentgotthárdon való megtelepülésével kezdődik. A város és az apátság a nevét Szent Gotthárdról, a XI. században élt bajorországi bencés apátról és püspökről kapta, akit 1131-ben avattak szentté, és aki abban az időben szintén a bajorországi passaui egyházmegye területén élt. Személyét már életében is nagy tisztelet és csodálat övezte. Hittérítő papok (bencések) hozták magukkal Szent Gotthárd tiszteletét és kultuszát erre a vidékre is. Így lett száz évvel később, a 12. század elején a helyi plébániatemplom védőszentje, és az ő nevét vette fel a templomhoz tartozó akkori falu is.

A település története összefügg a ciszterci rend és apátság alapításával. A forrásmunkák szerint 1183-ban III. Béla király földet adományozott a rendnek. Az apátsági major építése 1187-tel vette kezdetét. A nép kezdetben a falut Gotthónak nevezte, és ekkor már létezett Kedhely is. A neve arra utal, hogy keddi napokon tartották itt a vásárt. Létezett már a mai Zsida is, az egykori „Zsidófalva”, ahol is zsidók éltek és kereskedelemmel foglalkoztak.

A 14. század közepén a szentgotthárdi jobbágyközségek népesek voltak, jómódban éltek, állattenyésztésük virágzó volt. 1350-től kezdve a község a monostorral együtt hanyatlásnak indult. 1391-ben Zsigmond király a szentgotthárdi apátságot a Széchy családnak adományozta, és három évszázadon át ez a család birtokolta. 1528-ban, a mohácsi csata után I. Ferdinánd Serédy Gáspárt nevezte ki szentgotthárdi apátnak. A Széchy család nem engedte be a birtokra a kinevezett apátot, ez később fegyveres harcra adott okot.
A későbbi időkben sokszor cserélt gazdát, mígnem a 17. században a monostor teljesen elpusztult. Bocskai István hajdúseregei stájerországi portyázásuk alkalmával visszafelé jövet Szentgotthárd felé közeledtek, a hír hallatán I. Ferdinánd hadvezére, Tieffenbach a monostort a templommal együtt a levegőbe röpíttette. Ezzel a ciszterci rend birtoklása és a szerzetesi élet végképp megszűnt, és megkezdődött a birtokért a harc a világi urak között.

1664-ben Raimondo Montecuccoli vezetésével a Rába menti síkságon ütköztek meg a császári seregek a török haderővel. A csata augusztus 1-én kezdődött el, melynek kimenetele végül is az egyesített császári és magyar seregek győzelmével végződött. A hirtelen keletkezett nagy zápor nyomán megáradtak a folyók és elzárták a törökök visszavonulását. A török sereg nagy része a Rábába veszett. A törökök augusztus 5-ig rendezték soraikat, és még egy támadást kezdtek, ami szintén vereséggel végződött. Így folyt le a szentgotthárdi csata, amelynek révén a község neve bekerült a történelembe.

A templom és a kolostor építését 1740-ben kezdték, tervezője, Pilgram Ferenc Antal, bécsi művészcsalád sarja. A templomtorony magassága 60,5 méter. A templom festését Gusner Mátyás ciszterci fráter végezte, a kupolákat pedig az akkor híres bécsi akadémia festője, Dorfmeister és fia készítette.

1785-től kezdve szerepel Szentgotthárd mint járási székhely. Fejlődésében jelentős előrelépés történt 1873-ban, amikor megépült Graz felé a vasútvonal.
Gazdasági életében döntő tényező volt a XIX. század második felében megindult iparosodás. Iparosai közül első helyen említjük a molnárokat, a tímárokat, a lábbelikészítőket, kovácsokat és bognárokat. A mezőgazdaság termékeit a malom- és dohányipar dolgozza fel. A takácsmesterség helyébe lépett a selyemgyár, az ősi kovácsmesterséget felváltotta a modern kaszagyár, illetve mezőgazdasági gépgyár.

A szentgotthárdi Ipari Parkban működik az Opel gyár, fontos idegenforgalmi célpont a pár éve átadott, építészeti nívódíjas St. Gotthard Spa&Wellness élményfürdő.
Szentgotthárd tökéletes pihenőhely a magyar-osztrák-szlovén hármashatáron a síparadicsomok felé, jó kiindulópontja az Őrségi túráknak, a környékén számos bicikliútvonal és lovaglási lehetőség van.
Szentgotthárdon folyamatosan bővül a turisztikai kínálat (Történelmi Napok, Karácsony határok nélkül, stb.). Mindössze félórás autóúttal számos turisztikai látnivalók érhető el: kiváló oszrák fürdők (Loipersdorf, Tatzmannsdorf, Stegersbach, Waltersdorf, Blumau, Gleichenberg, Radkersburg), várak, kastélyok (Güssing, Burgau, Pfeinburg, Riegersburg, Kapfenstein, Kornberg), Őriszentpéter, Szalafő, magyarszombatfai fazekasok, Zotter csokoládégyár, magyar és osztrák bortúra útvonalak (Gyümölcsút, Fehring), horgászhelyek.

tájjellegű ételek az őrségből

MODERN, KÉNYELMES SZOBÁK

CSOMAGAJÁNLATOK FÜRDŐBELÉPŐVEL

Andante a zene nyelvén annyit tesz: nem sietve, amúgy ráérősen, lassacskán. Ahogy elpihenünk az illatozó leves felett, ahogy élvezzük az ízes falatokat vagy a bor zamatát mind az élet szeretetéről szól, olyan élvezetekről, melyekre érdemes időt szakítanunk. 12 igényesen berendezett szobával várjuk az Őrségbe vagy városunkba látogatókat.

A fél évente megújuló étlapunk választékát nagy gondossággal válogatjuk, a szokásos éttermi fogások mellett a kímélő ételek gazdag választékát kínáljuk, valamint igyekszünk a tájjellegű őrségi konyhát némiképp modernizálva, a mi értelmezésünkben a vendégeink elé tárni.

KEDVEZMÉNYES CSOMAG AJÁNLATAINK:

PÁROSAN SZÉP

Bőséges reggelivel, menüválasztásos vacsorával és szaunás élményfürdő belépővel! Kattintson a részletekért!

17.950

Ft/fő/csomag

ANDANTE HÉTVÉGE!

Bőséges reggelivel, menüválasztásos vacsorával és szaunás élményfürdő belépővel! Kattintson a részletekért!

30.950

Ft/fő/csomag

AZ 5 IS PÁROS!

Bőséges reggelivel! Gazdaságos csomagajánlat! Kattintson a részletekért!

41.800

Ft/fő/csomag

KERÉKPÁROSOKNAK

Szervezett túra lehetőség az Őrségben, Slovénai vagy akár a Vendvidék érintésével, kölcsönözhető bringákkal és profi túravezetővel!

MIÉRT ÉPPEN SZENTGOTTHÁRD?

Mert itt van Magyarország egyik legújabb és legszebb élményfürdője.
– Mert az Őrségi kirándulások ideális kiindulópontja.
– Mert a város mellett fut a kitűnő állapotú európai kerékpárút több szakasza.
– Mert a környéken virágzik a lovasturizmus.
– Mert tökéletes megálló a Hármashatáron a síparadicsomok felé.

MIÉRT ÉPPEN AZ ANDANTE?

– Mert jópár tájjellegű fogást kínálunk az étlapunkon.
– Mert kérésre glutén-mentes alapanyagokból is készítünk ételeket.
– Mert a nagyobb családi-baráti társaságokat egyedi kedvezményekkel várjuk.
– Mert Szép kártyát is elfogadunk, készpénz helyett bankkártyával is fizethet.

ANDANTE PANZIÓ

ANDANTE ÉTTEREM

SPECIALITÁSOK

SZENTGOTTHÁRD

EGY KIS OLVASNIVALÓ TŐLÜNK, RÓLUNK ÉS A KÖRNYÉKRŐL

Andante Étterem és Panzió

9970 Szentgotthárd, Füzesi út 12.
Asztalfoglalás: +36 94 44 55 66
Szállásfoglalás: +36 94 44 55 66
info@andanterestaurant.hu